Å: Strömsbruk

(Hälsingland)

På sjö och å genom historiska marker

Från det lilla brukssamhället Strömsbruk, strax norr om Hudiksvall i Hälsingland, kan ni göra en trevlig paddeltur i sjö och å. Det är en lämplig nybörjar- och familjetur som tar ungefär en halvdag.
Turen börjar vid brukskontoret, där ni både kan övernatta och hyra kanot på vandrarhemmet Kustleden. Första delen av turen går norrut genom Sörsjön, en sjö där det oftast är lugnt och lättpaddlat.

Vid Sörsjöbadet kanske det passar med en badpaus innan ni paddlar vidare upp i Harmångersån. Efter ännu en stunds paddling i den trolska, långsamt rinnande ån når ni 1600-talsgården Holm, en mytomspunnen och naturskön plats.
På mark som tidigare var åker och äng, men som nu är trädbevuxen, finns grill- och sittplatser i en härlig natur. Njut av intensiv fågelsång och låt fantasin få spelrum. Enligt sägnen ska gården en gång ha sjunkit, vilket fick den hårdhjärtade husbonden att fly, hals över huvud med sin silverskatt. Han grävde ner den på en säker plats, men hittade den aldrig igen…

Om dagen går mot sitt slut när ni paddlar tillbaka mot Strömsbruk kan det löna sig att spana efter bäver. Håll utkik efter de långa svallvågorna som bildas när bävern simmar nära vattenytan.

Kom ihåg att rengöra kanoten

I området finns den sällsynta svenska flodkräftan. För att undvika att sprida kräftpest är det viktigt att kanoter som kommer från andra vatten rengörs innan de sjösätts. Ni får instruktioner och utrustning för tvätten utan kostnad hos oss på Kustleden.

Övernatta och hyr kanot

Kustleden i Strömsbruk erbjuder vandrarhemsboende och semesterlägenheter i en vacker miljö. Kustleden ligger bara några meter från sjöar, åar, bäckar och hav. De har dessutom en butik med utrustning för sportfiske alldeles vid forsen.

Vid Kustleden startar paddlingsturen och här får du tillgång till karta över området.

Lär dig mer om ån!

Harmångersån är 8 mil lång. Den börjar i Medelpad och rinner sedan genom Hälsingland ut i Bottenhavet, den norra delen av Östersjön. I och nära ån finns många slags fiskar, djur och växter, både vanliga och ovanliga. Men en del av dem är utrotningshotade.

Regn- och smältvatten sipprar ner i marken och når sedan åar och älvar som tar vattnet vidare till havet. Vissa fiskar, till exempel laxen, simmar ibland upp i älvar och åar för att leka (lägga ägg). Vattendragen för dessutom med sig mat till djur som lever i haven. Om vattnet i åar och älvar innehåller skräp och gifter följer även det med till havet. För att skydda våra vatten måste vi därför ta hand om skräp och gifter och rena det vatten som vi använt, till exempel från toaletter, hushåll och industrier.

I ån lever laxfiskarna havsöring och insjööring. De är beroende av att det finns rent vatten att leva i och att de kan flytta mellan olika platser. De lever nämligen i olika typer av vatten beroende på ålder. För att skydda öringen måste vi alltså både ha rena vatten och underlätta deras vandring, exempelvis genom att bygga fisktrappor vid kraftverk.

I Harmångersån lever också ål, en fisk som ser ut nästan som en orm. Ålarna föds på andra sidan Atlanten, i Sargassohavet, och glider som små larver med havens strömmar mot Europa. Ålarna stannar här tills de blir vuxna, men många återvänder sedan till Sargassohavet för att lägga ägg.Det är en lång och farlig vandring. Ålen är akut utrotningshotad i Sverige, men ålar som inte vandrar kan bli mycket gamla, över 100 år.

Det finns inte bara fisk i vattnet – där lever också bävern, Sveriges största gnagare som kan bli upp till en meter lång. Bävrar fäller träd och släpar grenar för att bygga sina bon. De kan bära lika mycket som de själva väger och bygger stora hyddor i vattnet. När de stoppar upp vattenflödet får andra djur, till exempel grodor, bra ställen att lägga ägg på.

I slutet på 1800-talet ansågs bävern vara utrotad i Sverige, men för ungefär 100 år sedan flyttade man ett 80-tal bävrar från Norge till Sverige. Idag finns det mer än 100 000 bävrar i Sverige och den är inte längre utrotningshotad.

Gäddan är vanlig i många insjöar och åar. Det är en stor fisk som kan bli mer än en halv meter lång och väga uppåt 20 kg. Den är en rovfisk som äter både andra fiskar, grodor och småfåglar. Talesättet att ”gäddan lurar i vassen” stämmer bra. Den kan stå still i timmar och sedan plötsligt angripa blixtsnabbt.

En ovanlig art som finns i Harmångersån är den svenska flodkräftan. Den är rödlistad, vilket innebär att arten är utrotningshotad. Anledningen är att man under 1960-talet planterade in amerikanska signalkräftor i Sverige som visade sig bära på sjukdomen kräftpest. Signalkräftan dör inte av sjukdomen men det gör den svenska flodkräftan. Smittan har spridit sig till de allra flesta vattendrag och idag finns inte många flodkräftor kvar. Det är därför viktigt att rengöra kanoter som använts i andra vatten innan du paddlar i Harmångersån.

Många nordiska växter trivs vid vattendrag och i våtmarker. Vid åkanter kan du exempelvis hitta sprängört, som faktiskt är en av våra giftigaste växter. Den växer vilt på många håll, har svagt rosafärgade blommor och blir mellan 50 och 150 cm hög.

PADDLA GENOM SVERIGE

UT PÅ ÄVENTYR!